__ __ __ __ _____ _

Tynkkylän Lomaniemen historiaTynkkylän tila sijaitsee Punkaharjun Vuoriniemellä, Mökinniemessä, Saimaa Pihlajaveden rannalla. Vuoriniemen kylän asutus on tiettävästi lähtöisin em. niemestä, josta se on saanut nimensäkin (Mökinniemi)

Mökinniemen alueella näkyy vieläkin neljän savupirtin perustuksista jäänteitä, tosin vuosien mittaan sammal ja muu kasvillisuus on pyrkinyt peittämään alleen kaikki entisajan elämisen merkit. Jotain kuitenkin on vielä säilynyt.

Myös kaskeamisen jäljet näkyvät selvästi niemessä, maata kaivettaessa lähes joka paikasta löytyy hiiltä ja pieni alue ns. kaskikoivikkoa on jäljellä myöhäisemmiltä kaskiajoilta. Mökinniemeen on tultu aikoinaan vesitse, koska kalastus ja metsästys oli sen aikakauden elinehto.

Tilan nimi Tynkkylä juontuu jo 1570-luvulta, josta on ensimmäisiä tietoja Tynkkysen suvun henkilöistä, jotka ovat asuneet Vuoriniemen kylässä Vuorilax-nimisen lahden rannalla. Simo Tynkkynen oli viimeisin Tynkkysten sukua, joka hallitsi tilaa aina 30-luvulle asti.

Tynkkysten toimesta punahonka-hirrestä rakennettu asuinrakennus v. 1860 on tälläkin hetkellä hyvässä kunnossa, rakennettiinhan silloin asunnot kestämään jopa satoja vuosia perinteisellä puuntyöstötaidolla. Esineistöä näiltä vanhoilta ajoilta on nykyisin säilytetty tilalla kotimuseossa. Vanhimmat niistä on 1700-luvulta. Myöskin sahatoimintaa on harjoitettu tilalla aikoinaan.

Tila siirtyi Heikkosten suvulle 1946, jolloin Adam Heikkonen osti tilan jouduttuaan lähtemään luovutetulta alueelta evakkoon. Heikkoset asuivat Vuoksenrannassa Antrean pitäjässä, jossa heillä oli kauppaliike ja laiva, jolla he kuljettivat, sekä halkoja, että tavaraa.

Adam Heikkosen sijoituspaikka olisi ollut Somerolla, mutta veden varrella asuneena Adam päättikin jäädä Säämingin Vuoriniemelle, koska paikka oli luonnonkaunis ja muistutti menetettyä kotia Karjalassa.

Maatilamatkailu alkoi tilalla jo vuonna 1968 ja on sen jälkeen pikku hiljaa laajentunut monipuoliseksi toiminnaksi, minkä lähtökohtana on ollut laadukkaan tuotteen kehittäminen, jossa asiakas on tärkein mittari kehitettäessä toimintaa.

Tällä hetkellä toiminta käsittää 17 loma-asuntoa, kotimuseon, vierasvenelaituri, luontopolku, kotieläinpiha, maatilakahvio, ateriapalvelut, myynnissä myös tilan tuotteita, sekä mm. luonnonväreillä värjättyjä lankoja, joista Raija-emäntä talvella kutoo raanuja, poppanoita ym.

Asiakaskunta muodostuu nykyisin puoliksi ulkomaalaisista; saksalaiset, sveitsiläiset, ranskalaiset ja italialaiset ovat pääasialliset ulkomaalaiset vieraat. Kotimaasta suurin osa tulee Etelä-Suomesta. Vieraistamme yli puolet ovat kanta-asiakkaita. Myös metsäretket ja talven hyvät murtomaaladut ovat lisänneet asiakaskuntaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat keskittyvät, koulutuksen, psyykkisen, fyysisen ym. palvelutoiminnan ja laadun kohottamiseen myös henkilöstön puolella. Samoin markkinoinnin lisäämiseen tulisi panostaa vieläkin enemmän, ennen kaikkea syksyn ja talven myynnin suhteen.

Tämä on suppea läpileikkaus Tynkkylän historiaan, mutta antaa jonkinlaisen kuvan toiminnasta ennen ja nykyisin, sillä vuodet vierii ja eilinen on jo tänään historiaa Laivaliikenne toimi myös Tynkkylän tilan rantaan, kulkihan Osuuskunta laiva ja myöhemmin saaristo, Savonlinnasta sekä matkustaja että tavaraliikennettä kuljettaen laiturista toiseen. Esim. maitojen kuljetus ja rakennustarvikkeiden paluukuormana tuonti, toimi melko hyvin vesitse.

Käy tykkäämässä Facebookissa
SEURAAVA SIVU ->
ETUSIVULLE

Contacts:
Tynkkylän Lomaniemi
Owner: Jukka Heikkonen
Lomaniementie 66
58580 Vuoriniemi
(+358) 40 7326138
jukka.heikkonen@lomaniemi.fi

© jukka.heikkonen(at)lomaniemi.fi ...... puh: 040-7326138